Fluturele Maculinea, unic în lume prin cele 4 specii în această zonă și cu un ciclu de viață special, în care o furnică îl hrănește pentru 11 luni în mușuroi, este simbolul acestei microregiuni, a unei comunități de oameni harnici și a tinerei generații din mediul rural, dar și a vizitarilor care vor să cunoască lumea la pas. Prezența lui este datorată activității pozitive a omului asupra mediului prin agricultură tradițională de sute de ani și astăzi indică un mediu sănătos și curat.
Anul 2023 a adus împreună comunitatea locală, voluntari internaționali și din Cluj-Napoca, ONG-uri care se ocupă de zona protejată a fluturelui Maculinea pentru a acționa și a proteja habitatul din Fânațul Domnesc de la Luna de Jos prin activități de împrejmuire naturală și o clacă de cosit tradițional de vară.
Anul 2024 vine cu conectarea activităților de sensibilizare și acțiuni practice în Ținut pentru o mai bună conștientizare a biodiversității locale și a importanței acesteia în viața de zi cu zi a locuitorilor și a microregiunii.
Proiectul urmărește pe durata a 6 luni:
1. Continuarea activităților practice de protecție a habitatului de fluturi Maculinea din Fânațul Domnesc, însoțite de ateliere introductive despre fauna și flora locală protejată
– O activitate de primăvara de împrejmuire a arealului prin mecanisme naturale
– Claca anuală de cosit tradițional și strâns fân prin care se asigură perpetuarea speciei de fluture Maculinea
2. Organizarea de ture de observare a faunei și florei locale în Fânațul Domnesc cu specialiști biologi pentru elevi din clasele 5-8 și adulți din Ținut
3. Crearea unui ghid destinat localnicilor în format fizic despre importanța păstrării biodiversității local