Cutting-Edge Research in Romania (CER2)
Descrierea proiectului
Proiectul Cutting-Edge Research in Romania (CER2) este un proiect al Asociației Apex-Edu (www.apex-edu.ro) în colaborare cu Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN-HH) și Institutul de Tehnologii Izotopice și Moleculare de la Cluj (INCDTIM). Împreună facem cunoscută tinerilor talentați și pasionați de Fizică oportunitatea de a face cercetare de vârf acasă, în România.
Am pornit de la o stare de fapt: situația critică a cercetării în România. În cifre absolute, în România se cheltuieşte pentru cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană (cf. Strategiei naţionale de cercetare, dezvoltare şi inovare 2014 – 2020, adoptată prin H.G. Nr. 929 din 21 octombrie 2014). În plus, judecând după standardele internaţionale, dar şi după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Lipseşte masa critică de resurse umane pentru dezvoltarea unor domenii promiţătoare şi, în mod special, pentru cercetarea şi inovarea interdisciplinară.
Subfinanțarea cronică din ultimele două decenii a creat efecte negative care se văd nu doar la nivelul output-ului științific național. A creat ceva mai subtil și cu consecințe mai grave. Oamenii, tinerii în special, nu mai consideră gratificantă și valoroasă o carieră în cercetare. Cel puțin nu în România. Mulți dintre copiii pasionați de Fizică aleg cariere în domenii mai atractive…în Medicină sau Inginerie…sau pur și simplu pleacă pentru a studia în străinătate. Cei mai mulți nu se mai întorc…
Acestei stări de fapt se adresează inițiativa noastră. Prin proiectul CER2 dorim să familiarizăm olimpicii la Fizică cu temele de cercetare ale celor două instituții de R&D, să le arătăm că cercetarea e un domeniu gratificant și provocator și că ar putea face cercetare de vârf în Fizică, în România. E important să aceste oportunități să le fie cunoscute cât mai devreme, din perioada liceului, înainte ca ei să fi decis deja înspre ce domeniu se îndreaptă. Copiii nu trebuie și nu pot fi ținuți cu forța în țară, deși am avea mare nevoie de talentul și pasiunea lor. Dar e datoria noastră să-i informăm despre oportunitățile pe care le au astfel încât să poată decide în cunoștință de cauză și să știe că au la ce să se întoarcă.
Iar oportunitățile sunt reale. Infrastructura de cercetare a celor două institute partenere e la standarde europene. INCDTIM-ul, spre exemplu, a investit, în ultimii ani peste 15 milioane de euro în acesta și va avea un cuvânt de spus în domeniul energiilor alternative pe viitor. Pe de altă parte, construirea Laserului de la Măgurele, ca parte a proiectului paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastucture va crea oportunități de cercetare pe care România nu le-a cunoscut până în prezent. Deja sunt scoase la concurs aproximativ 200 de posturi de cercetători, tehnicieni și ingineri pe platforma de la Măgurele a IFIN-ului. Concret, Școala de Vară CER2 aduce împreună elevii pasionați de fizică cu cercetătorii celor două institute pentru a familiariza copiii cu munca de cercetare, cu temele actuale de cercetare din fizică și cu proiectele curente și viitoare ale celor două institute. Școala de Vară pe care dorim s-o organizăm se adresează unui număr de 15 elevi care s-au calificat la ON de Fizică în 2018. Alături le vor sta cercetători din IFIN-HH și INCDTIM. Pe parcursul unei școli de vară de 8 zile, vom avea prelegeri pe teme de fizică nucleară, astrofizică, fizică moleculară, fizică cuantică…workshopuri susținute de cercetători români de la CERN și de psihologi educaționali și vom vizita platforma de la Măgurele a IFIN-ului, dar și Laboratorul MicroBequerel din Salina Slănic Prahova.
Beneficiarii Proiectului
Elevii participanți sunt elevi de clasele a XI a și a XII a care s-au calificat la Olimpiada Națională de Fizică în 2019. În proiect vor participa, în afara elevilor beneficiari, voluntari ai asociației Apex-Edu, 12 cercetători din IFIN-HH și INCDTIM Cluj-Napoca. În proiect sunt implicați ca voluntari alumni ai taberei care, în fiecare an, susțin implementarea activităților proiectului.
Obiectivul financiar Swimathon
15.000 LEI
Bugetul total al proiectului
20.000 LEI
Durata proiectului
8 luni
Date persoană de contact
Fritea Ileana
0747249239
ileana.fritea@apex-edu.ro
Susține acest proiect si donează în siguranță folosind PayPal