Mapa organizației
Asociatia Little People a fost înființată în 2002 în Cluj-Napoca. Pe parcursul anilor a derulat numeroase proiecte în beneficiul copiilor și adolescenților afectați de cancer, având cea mai mare rază de acoperire a pacienților în Romania, cu peste 85% dintre pacienți beneficiind de programele de suport complexe. De-a lungul anilor, Asociația a dezvoltat un program de suport psihosocial, bazat pe diverse forme de terapii: terapie prin joacă, terapie prin artă, terapie prin artă folosind instrumente medicale, folosind inclusiv tehnologia digitală.
Consecvența cu care Asociația Little People a implementat fiecare activitate terapeutică, centrată pe nevoile fiecărui pacient în parte, a adus rezultate semnificative în lupta cu boala, iar experiența acumulată pe parcursul celor peste 19 ani de activitate pe care Asociația Little People România o are în domeniul oncologic și rezultatele obținute în urma aplicării programului standardizat de intervenție în cadrul celor 9 centre de oncopediatrie din țară, ne-au ajutat sa identificam cu adevărat nevoile copiilor și adolescenților internati pe secțiile de oncopediatrie: pe lângă tratamentul adecvat tipului de boală, pacienții au nevoie de suport psiho-emoțional care îi ajută în acceptarea situației și a spitalizării, complianța față de tratament, managementul durerii, reducerea semnificativă a anxietății față de procedurile medicale, iar acest lucru poate fi obținut creând un mediu confortabil în care copiii bolnavi au șansa să se simtă în primul rând copii, având acces la joacă, activități distractive și un mediu securizat în care să se dezvolte psiho-social armonios.
În grija noastră constantă sunt nevoile psiho-emoționale ale copilului bolnav de cancer, de la prima internare în spital și până în momentul în care finalizează tratamentul, devine Temerar, adică supraviețuitor de cancer, se reîntoarce în societate bucurându-se de viața câștigată.
Activitățile și proiectele principale
Programe terapeutice dedicat pacieților oncopediatrici
Suport psihosocial în secțiile de oncopediatrie din țară prin intermediul programului terapeutic Nu mi-e frică! care îl are în centru pe personajul Leul Curajos, prietenul copiilor bolnavi de cancer. Activitățile terapeutice dezvoltate de specialiștii noștri psihologi contribuie la îmbunătățirea abilităților de comunicare cu personalul medical, utilizarea unor strategii eficiente de coping la situația de boală, evaluarea aspectelor legate de temerile față de procedurile medicale, spectrul emoțional, cunoașterea corpului uman.
Fun School
Fun School aduce școala în spital, oferindu-le micuților pacienți un drept fundamental: dreptul la educație. Programul educativ Școala Mea în Spital/Fun School este integrat în cadrul activităților, parte din programul de suport psihosocial. Prin intermediul unor metode creative și inovative, copiii participă la lecții distractive de geografie, biologie, istorie, matematică, fizică, limba română, limba engleză și lucru manual. Toate activitățile sunt concepute de specialiști în domeniul educației, urmăresc subiectele programei școlare naționale și sunt puse la dispoziția pacienților în așa fel încât să le stârnească interesul pentru învățare, descoperire și dezvoltare personală.
În anul 2006, Asociatia Little People a înființat Clubul Temerarii, comunitatea tinerilor români care au învins cancerul, din dorința de a oferi o voce puternică celor care au terminat tratamentul onologic. Prin intermediul Clubului Temerarii, Asociația Little People oferă suport, asigurând susținere reciprocă și facilitând reintegrarea lor reușită în viața de adolescent sau tânăr adult după tratament. Grupul pune la dispoziție membrilor oportunități de autodezvoltare, socializare, prietenie, focus-grupuri, precum și o serie de evenimente extraordinare organizate anual: Tabără de vara Temerarii și Gala de Crăciun. Temerarii promovează viața, oferă susținere de la egal la egal pacienților curenți, încurajează și transmit voința de a învinge în lupta împotriva acestei maladii.
Tehnologia folosită în favorea copiilor și tinerilor afectați de cancer:
Robotul AV1 – ochii și vocea copiilor bolnavi de cancer în școlile din România
Printr-o metodă inovatoare, folosindu-ne de tehnologia de ultimă generație, asociația pune la dispoziția copiilor și adolescenților școlari bolnavi de cancer un robot tare simpatic cu ajutorul căruia ei pot fi prezenți în sala de clasă alături de colegii și profesorii lor. Cu puțin ajutor din partea acestui roboțel, copiii afectați de cancer pot fi activi la cursuri, iar astfel pierderea informațiilor pe parcursul anului școlar poate fi diminueată. Toate acestea se întâmplă prin intermediul unei aplicații securizate pe telefon sau tabletă, de pe patul de spital și care pemite intimitatea necesară.
Leul Curajos Chatbot – Activități online pentru copiii bolnavi de cancer
Din dorința de a fi alături copiilor care sunt în tratament activ, oriunde s-ar afla, acasă sau la spital, Asociația Little People România a creat Chat-ul Leului Curajos. Prin intermediul Facebook Messenger și folosind funcții automatizate, Leul Curajos, îndrăgitul personaj și eroul copiilor bolnavi de cancer, va vorbi direct cu pacienții și le va transmite activități terapeutice și educaționale zilnice. Activitățile sunt concepute pentru a putea fi realizate de copii cu materiale simple (hârtie și creioane) care pot fi ușor găsite acasă sau pe care specialiștii noștri din spital le pot oferi pacienților, și fără implicarea unui adult.
Sunt OK! – Servicii de teleterapie pentru tinerii afectați de cancer – oferă acces la o platformă online prin care copiii și tinerii afectați de cancer, precum și familiile acestora pot beneficia de la distanță de sesiuni de terapie, ori de câte ori au nevoie și oriunde se află în România, discutând online cu terapeuți licențiați.
Obiectivul financiar Swimathon 11 #ONG Help!
16.000 LEI
Date persoană de contact
Rusu Oana
0743 773 843
oana@thelittlepeople.ro
Ambasadori
Neînotători
Nume | Prenume | Numele echipei | Obiectivul de ture bazin | Motivaţia de a susţine echipa |
---|