Descrierea proiectului
Climb Again încurajează și susține copiii și tinerii cu nevoi speciale să practice escalada ca o metodă de dezvoltare a abilităților de viață independentă, de creștere a încrederii în propriile forțe și de integrare socială.
Activitățile curente includ ședințe săptămânale de escaladă pentru copii și tineri cu nevoi speciale (deficiențe de văz, auz, neuromotorii, TSA), precum și oferirea de suport fizic și emoțional.
În anul 2015 am format prima echipă de performanță în paraclimbing din România. Am creat o echipă de 10 sportivi cu deficiențe de auz și văz care au participat la concursuri locale și naționale. Astfel, la sfârșitul lui 2015, cu sprijinul FRAE, am organizat primul campionat național de paraclimbing, categoria nevăzători. Tot în 2015, am realizat prima participare internațională a României la un concurs de paraclimbing, respectiv la Campionatul Național de Paraclimbing al Marii Britanii.
Participările naționale și internaționale au continuat și în următorii ani, cu rezultate din ce în ce mai bune. 2019 este anul Campionatului Mondial de Paraclimbing. Prima particpare a Lotului Român de Paraclimbing a fost la ediția din 2016, Paris, iar apoi 2018, Innsbruck (cea mai mare parte din fondurile necesare fiind strânsă tot în cadrul Swimathon).
În 2018 a avut loc prima ediție a Festivalului Climb Again – Puternici Împreună, cel mai mare festival de incluziune prin escaladă a copiilor și tinerilor cu dizabilități din România. Participanți: 70 de copii provenind din cele 7 Școli Speciale pentru Deficienți de Vedere din țară, alături de 30 de copii tipici.
Bucurându-ne de un real succes și entuziasm, în aprilie 2019 am organizat cea de-a doua ediție a Festivalului. Și tot în 2019 am format mini-celule Climb Again în țară (inclusiv Cluj 🙂 – copii cu deficiențe de vedere se antrenează săptămânal la sălile de escaladă din zonă. Lotul Național de Paraclimbing al României s-a mărit, cuprinde acum sportivi din toată țara. Ne propunem așadar să îi ajutăm pe tinerii cățărători să escaladeze și mai sus pe panoul propriului lor potențial, prin participarea la Campionatul Mondial din Briancon, Franța (16 -17 iulie).
Dorim să strângem în cadrul acestei ediții Swimathon o parte cât mai mare din fondurile necesare pentru: 1) participarea la campionat (transport, cazare și masă pentru 7 sportivi și 3 instructori) 2) întrucât la fel de importantă este și perioada de pregătire, organizarea unui cantonament înainte de campionat (7 zile, 12 tineri și 4 instructori).
Beneficiarii proiectului
– Cei 12 tineri cu deficiențe de vedere, componenți ai Lotului de Paraclimbing.
– Colegii celor 12 tineri (creșterea încrederii în propriile forțe și a motivației), cât și familiile acestora.
– Cei 4 instructori, cărora li se va îmbogăți experiența în lucrul cu tinerii cu nevoi speciale.
– Echipa de 10 înotători-fundraiseri la Swimathon 2019 (promovarea implicării active pentru sprijinirea copiilor cu nevoi speciale, sensibilizarea opiniei publice cu privire la abilitatea oricărui copil de a escalada pe peretele propriului său potențial, în ciuda limitărilor pe care credem că un tip de dizabilitate i le poate pricinui).
– Cel puțin 160 de susținători ai cauzei proiectului (creșterea vizibilității escaladei ca o formă de terapie pentru persoane cu dizabilități în România. Persoanele implicate în proiect au șansa de a deveni promotori, ambasadori pentru dezvoltarea escaladei în România, apreciată la nivel mondial ca unul din sporturile cu cele mai multe beneficii pentru copiii cu dizabilități).
Obiectiv financiar Swimathon
0 LEI din 12.000 LEI
Bugetul total al proiectului
26.000 LEI
Durata proiectului
3 luni
Date persoană de contact
Anton Ana
0724 756 093
anaanton86@gmail.com
Ambasadori
Înotători
[inotatori proiect=”climb_again_2019″]